Renovering

TOTALRENOVERING AF HISTORISK OG BEVARINGSVÆRDIG EJENDOM FOR KÄHLER DESIGN

Kunde: Kähler Design A/S, Dansk Ejendoms Management A/S
Periode: 2014-2016
Areal: 1.500 m2

Dansk Energi Management & Esbensen A/S har været med til at ombygge og totalrenovere Kähler-koncernens mere end 100 år gamle hovedsæde på Kählersbakken i Næstved.

Projektet omdannede de eksisterende rammer til nyt kontor, showroom, kreative værksteder og factory store med særligt hensyn til bygningens bevaringsværdige udtryk og historie. De tekniske installationer er således tilpasset og udført nænsomt samt omhyggeligt planlagt, således at både energi og indeklima bliver tilgodeset mest muligt.

Dansk Energi Management & Esbensen A/S har i projektet haft fokus på at skabe en naturlig sammenhæng mellem kontor, factory store og showroom. Formålet er at skabe en helhedsoplevelse for Kählers kunder i sammenhæng med brandets øvrige markedføringstiltag. I byggeriet er eksisterende vægmalerier blevet genskabt og har fået nyt liv blandt andet ved hjælp af en tilpasset lyssætning.

I forbindelse med projektet har særligt indeklimaet været en væsentlig parameter for Kähler. Dette er indarbejdet både for det atmosfærisk, termiske, akustiske og visuelle indeklima. Af bygningsmæssige greb, er taget blevet udskiftet og forbedret, og alle vinduer er blevet udskiftet, men sprosser og den grønne farve bevares for at bibeholde bygningens udtryk.

I projektet har Dansk Energi Management & Esbensen A/S desuden indarbejdet en række bæredygtighedsinitiativer udtrykt med udgangspunkt i FN’s bæredygtighedsmål. En metodik for bæredygtighed, som Dansk Energi Management & Esbensen A/S benytter i samtlige projekter.

I projektet for Kählers nye hovedsæde har Dansk Energi Management & Esbensen A/S i samarbejde med søsterselskabet Dansk Ejendoms Management A/S stået for projektering af alle tekniske installationer (VVS, ventilation, belysning og øvrige el-tekniske installationer), byggeledelse og fagtilsyn.

Foto: Kähler Design A/S

MUSEO DI SAN MARTINO, NAPOLI

Kunde: Ministero per i Beni Culturali –
Det Italienske Kulturministerium
Arkitekt: Arkitektfirmaet C.F. Møller
Periode: 2007-2010
Areal: 2.000 m2

Certosa e Museo di San Martino er et historisk munkekloster i Napoli fra 1325, som i dag rummer et museum indeholdende bl.a. en omfattende samling af spansk- og Bourbon-æra artefakter, fantastiske lofts- og vægmalerier, mosaikker samt krybber og diverse scener fra Fødselskirken i Betlehem. San Martino-museet har en fantastisk beliggenhed i et prestigefyldt område på en høj med udsigt over Napoli, vulkanen Vesuv og Napolibugten.

Projektet tog udgangspunkt i en gennemgribende renovering og nyindretning af et middelalderområde på den nederste etage af det storslåede bygningsværk, som på daværende tidspunkt var et areal, som ikke var i anvendelse og derfor stod tomt med de oprindelige mure og hvælvinger, som danner de fysiske rammer. Opgaven var således at renovere og indrette nødvendige publikumsfaciliteter med blandt andet restaurant, café, toiletter i tilknytning til museet og samtidig komme med forslag til, hvordan museet kunne udnytte det resterende areal med henblik på nye udstillings- og anvendelsesmuligheder for fremtiden.

Projektet udsprang af en international arkitektkonkurrence, hvor et nordisk team med CFM og Dansk Energi Management & Esbensen vandt 1. præmien. Ifølge dommerbetænkningen blev konkurrencen blandt andet vundet på grund af forslagets nytænkende idéer kombineret med respekt for stedets specielle stemning og en fin minimalistisk indretning, der overlod opmærksomheden til de historiske rammer. Arkitektonisk har projektet forenklet en tidligere labyrintisk struktur i rummene på en nænsom og diskret måde, der respekterer det oprindelige kloster – og med det minimalistiske greb og en skandinavisk enkelthed i indretningen er stedets specielle stemning bevaret.

Dansk Energi Management & Esbensen har til dette projekt forestået projektering af VVS og ventilation, hvor der bl.a. er benyttet hybrid ventilation og varmepumper. Udfordringer har været at projektere ventilationsanlæg, der sikrede et godt indeklima og en bevarelse af de fredede bygningskonstruktioner. Endvidere har Dansk Energi Management & Esbensen stået for at sikre, at føringsveje for VVS og ventilation blev udført i respekt for arkitekturen i det fredede bygningsværk.

museo_san_martino