New Build

DOMICILE FOR UDBETALING DANMARK

Customer: ATP
Period: 2010-2013
Project total: DDK 90 mio.
Area: 6,000 m2
Number of buildings: 1
Type of buildings: 3-storey flower shaped domicile

ATP wanted to build a domicile and new payment centre at the dock in Haderslev with flexible arrangement opportunities and low energy consumption. The building is designed as a stamen with three petals.

In the project, focus has been on optimum indoor climate with comfortable workspaces combined with eco-friendly materials and optimised access to daylight. The gain is optimal daylight conditions and a significant reduction in energy consumption, and a big step towards reaching Low-Energy Class 2015 – which was the goal from the outset. A 600 m2 flat building-integrated solar power panel is established on the rooftop. A hybrid ventilation system and a mechanic ventilation system are also put in place.

Danish Energy Management & Esbensen have developed the energy concept for the building, and handled the project engineering and supervision of the building installations within ventilation, plumbing, electricity, alternating current, lighting and energy supply.

DOMICILE-FOR-UDBETALING-DANMARK2

SYD ENERGI, ESBJERG

Developer: Syd Energi A/S
Architect: GPP Arkitekter
Contractor: Hoffmann A/S
Others: Sloth Møller A/S
Area: 13.500 m2
Year: 2011

The new domicile will be a landmark with its organic shape and special scenic location. At the same time it will be a beacon for low-energy buildings and the use of alternative energy sources. The building shall be certified as passive house and after the installation of 1,800 m² energy-producing solar cells, the building becomes the largest plus energy house, with Denmark’s second largest solar cell system. Energy initiatives to meet the requirements for the passive house construction include that building has an optimised building envelope, making the heat emitting surface become as small as possible. In the building there is optimum utilisation of daylight, passive cooling via 10 km soil pipes and waste heat from the server room used to heat hot water using water pumps. Furthermore, energy-efficient ventilation is used in the form of natural / hybrid and displacement ventilation. The office building will be completed in 2013 and then housed approx. 350 employees. Danish Energy Management & Esbensen have developed the energy concept and undertaken the design of building installations.

Syd Energi_stort

ATP CENTER, HADERSLEV

Developer: ATP
Architect: Arkitema
Area: 6.000 m2
Budget: DDK 80 mio.
Year: 2011

The office building must satisfy the requirements for low-energy class. When planning the new office building there has been much focus on optimal indoor climate in order to create comfortable and attractive workplaces, combined with deliberate selection of environmentally friendly materials and optimised daylight access. A benefit of the optimal daylight conditions is also a reduction of energy consumption, which in a traditional office building consists of electricity for artificial lighting, ventilation and cooling. A reduction in energy consumption due to daylighting contributes here to the attainment of low class the 2015. Establishment of a solar cell system of approx. 600 m2 on the buildingroof is as part of achieving low-energy class 2015. To accommodate as many solar cells as possible, a flat solar cell system is planned. In that way the solar panels do not overshade each other, and it is possible to install new cells in future. Danish Energy Management & Esbensen has developed the energy concept for the building and will undertake the design of building installations.

ATP_stort

HK ØSTJYLLAND, BRABRAND

Developer: HK Østjylland
Architect: Sahl Arkitekter
Area: 3.300 m2
Budget: DDK 60 mio.
Year: 2011

The office building is built in two storeys and has an atrium in the center of the building. The atrium contributes to an attractive environment for staff and for unionmembers. The house is carried out according to low-energy class 2015, and includes the following energy initiatives: compact design of the building, which contributes to a minimized envelope surface area and thus low heat loss, well-insulated building having windows with a low U-value. The building design also ensures good daylight conditions in combination with the atrium providing daylight flow to the inside-lying areas. Daylight utilisation is important both in terms of energy savings in operation, but also in relation to a comfortable working environment. The atrium also helps to optimise the effect of natural ventilation. There will be mounted 200 m2 solar cells, which contribute to production of 20 kWh year. Danish Energy Management & Esbensen produced the energy concept and provide the design of building installations.

HK Østjylland_stort

DANFOSS, GRÅSTEN

Developer: Danfoss A/S
Architect: Smith Hammer Lassen
Others: Rambøll
Area: 5.100 m2
Budget: DDK 85 mio.
Year: 2011

The new administration building is designed as a edge building on the outside of the existing production hall. The architect’s vision is to create a modern “fortress” of openness and transparency. Sustainability is one of the key words in the building design, and both active and passive initiatives will a minimum energy consumption. The passive approach also leads to a comfortable and solid indoor environment, for example the shape of the facade with sloping glass results in very high daylight levels. Artificial light is controlled automatically according to daylight levels. There will also be used energy efficient technologies integrated into a comprehensive solution including individual interests, economy and environment. Danish Energy Management & Esbensen are responsible for development of the energy concept and design of plumbing and ventilation.

Danfoss Gråsten_stort

EXHIBITION HALL, STAVANGER

Developer: Stavanger kommune
Architect: GASA AS og Askim/Lantto Arkitekter AS
Area: 7.500 m2
Budget: NOK 240 mio.
Year: 2011

Design of new exhibition hall in Forum the exhibition area of Stavanger. The hall gets a coherent exhibition space on one level of approximately 5000 m2 which when needed can be divided into two smaller areas. The hall shall be able to accommodate around 4000 visitors at exhibitions, but the overall capacity of the hall will be 8000 visitors at concerts and similar occasions. Stavanger Forum is planned to become an area with low CO2-emissions. Renewable energy sources are prioritised and the energy consumption must be reduced by a minimum of 50 % compared to the current consumption. The building is constructed to utilise its passive capacity. Danish Energy Management & Esbensen are overall energy advisor and are responsible for designing strategies for water, heating, cooling and ventilation.

stavanger_forum

DOMICIL FOR GRONTMIJ/CARL BRO RÅDGIVENDE INGENIØRER, BALLERUP

Developer: Grontmij/Carl Bro Rådgivende Ingeniører
Architect: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Contractor: NCC
Area: 19.000 m2
Year: 2010

Danish Energy Management & Esbensen has formulated the sustainable initiatives to be used in a project proposal for a new domicile for Grontmij/Carl Bro Consulting Engineers. The office building is approx. 19.000 m² and will be designed according to low-energy class 1. Danish Energy Management & Esbensen is responsible for the energy concept, design of sustainable initiatives and building installations carried out in close in cooperation with the contractor and the architect.

CarlBroDomicil

OFFICE BUILDING FOR STATOILHYDRO, OSLO

Developer: IT-Fornebu Holdning A/S
Architect: A-lab Arkitekter, Oslo
Area: 60.000 m2
Year: 2009

The new office building is to be constructed on Fornebu, the previous airport of Oslo. The building will consist of 5 wings connected in shape of a star. The energy consumption is designed to be 25% lower than the requirements of the Norwegian energy provisions. Danish Energy Management & Esbensen were the lead energy consultant and facilitator of the energy design. The project was won in cooperation with the Norwegian architectural firm A-lab. From the early stages of the project the architects and engineers have worked closely together to optimise the work process. The project concentrates on minimizing the energy consumption by reducing heat loss, installing 3-layer low-energy windows, reduce the need of ventilation by optimising the ductwork with decentralised systems and short duct lengths. Optimisation of daylight conditions in all office areas on all floors have been a highly emphasized feature throughout the process.

StatoilHydro

DOMICILE FOR DAHL LAWYERS, VIBORG

Developer: Dahl Advokater
Architect: Spacefab
Contractor: Raunstrup Entreprise
Others: Sloth Møller A/S
Area: 3.600 m2
Budget: DDK 45 mio.
Year: 2009

Danish Energy Management & Esbensen provided energy consultancy and design of building installations. In the new domicile the energy consumption was in focus eg. by utilising daylight, implementing water pump technologies for heat production and proved application of natural ventilation through thermal upthrust and wind exposure. A covered atrium is build between the main constructions, securing the visual connection between the open balconies and floors to support the idea of company solidarity.

Dahl

FLINTHOLM BUSINESS CENTER, FREDERIKSBERG

Developer: NCC – Projektudvikling
Architect: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Area: 27.500 m2
Year: 2009

Development of business centre containing 20.000 m² office facilities and 7.500 m² store area. The business centre is designed as a low-energy building, so the building will have a low energy consumption. The business centre signals sustainability and environmental responsibility to clients and staff. The centre is located within a junction of public transportation and will provide direct access to stores from the train platform. Danish Energy Management & Esbensen provided energy consultancy regarding optimization- and evaluation of energy initiatives.

Flintholm_business_center

LEMAN TRANSPORT, GREVE

Developer: Leman A/S
Architect: Skala Arkitekter
Others: Dirks Rådgivende Ingeniører
Area: 14.000 m2
Budget: DDK 125 mio.
Year: 2008

New construction of 11.000 m2 storage facilities and 3000 m2 administration. Danish Energy Management & Esbensen designed the electric supply, plumbing installations and ventilation system with heat recovery

Leman_transport

HEAD OFFICE FOR SYDBANK, AABENRAA

Developer: Sydbank A/S
Architect: Oesten
Area: 6.000 m2
Budget: DDK 400 mio.
Year: 2007

Construction of new head office for Sydbank. The office includes a centre with auditorium and conference facilities plus 5,000 m2 trade facilities for foreign exchange. The trade facilities are ventilated by an advanced ventilation concept. Danish Energy Management & Esbensen provided energy consultancy and administrated design of installations within power-, plumbing-, lighting- and ventilation systems. Danish Energy Management & Esbensen later assisted with construction of reception, lobby and meeting rooms along with a renovation and new construction of accommodation, education facilities and canteen and kitchen.

Sydbank